Atelier

Het atelier van Winnie Teschmacher bevindt zich in de voormalige koeienstal van de boerderij.

Winnie:
Glas is op zichzelf een zeer zuiver materiaal. Dat wil ik eer aan doen. De helderheid en schijnbare eenvoud van mijn beelden vraagt om een perfecte beheersing van de techniek. Ik zal er waarschijnlijk wel de rest van mijn leven over doen voor ik alles kan maken wat ik zou willen. Op dit moment kunnen mijn handen mijn gedachten nog altijd niet altijd bijhouden.

Tijdens mij beginperiode vond ik het belangrijk om alles zelf te blijven doen, maar dat is te veel gevraagd van een mens, dat werkt gewoon niet. Ik kies voor een veelvoud aan technieken en delegeer daar soms in aan derden.

  • Het gebogen glas maak ik in principe zelf, dat zou ik niet kunnen en willen uitbesteden, tenzij het om heel grote stukken gaat. Voor dergelijk grote beelden ga ik naar een fabriek die zich totaal naar mijn wensen kan richten.
  • Voor werken met het optische glas heb ik alle mogelijkheden in eigen atelier; ovens, slijpapparatuur. Door de jaren heen heb ik alles verzameld om te kunnen creëren wat ik wil. Belangrijk blijft voor mij het werken met vakmensen (o.a. uit Tsjechie) wier kennis van techniek mij weer op een hoger plan kan brengen.
  • Glasblazen vind ik het mooiste wat er is en dat had ik graag zelf willen blijven doen. Dat was niet mogelijk. Dan had ik o.a. enorm grote glas -en koelovens moeten beheren. Vanwege de technische realiseerbaarheid ben ik gaan samenwerken met de Engelse glasblazer Neil Wilkin, een meesterblazer die een absoluut streven naar perfectie heeft en een verbazingwekkende verfijning in zijn bewegingen. Bovendien kan hij zich totaal openstellen voor het samenwerken met een andere kunstenaar. Ik presenteer hem mijn tekeningen en ideeën en begeleid hem continu tijdens het blaasproces. Op het moment dat ik weg ben is hij al mijn ideeën vergeten. Hij kan zich zo leeg maken dat hij een instrument wordt voor de ander. Dat is bijzonder voor iemand die zelf kunstenaar is.

Inmiddels combineer ik mijn glasobjecten ook met metaal en hout. Tevens maak ik gebruik van teksten en fotografische afbeeldingen. Het fotografische aspect is zelfs een belangrijk onderdeel van mijn werk geworden.

Zoals ik kies voor een veelvoud aan technieken kies ik ook voor een veelvoud aan materiaal. Het gaat om wat ik wil laten zien en vertellen, maar het transparente en de helderheid blijven voorop staan. ALTIJD

TeschmacherTeschmacherTeschmacher